. Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната DARPA

...
. Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната DARPA
Коментари Харесай

DARPA възложи договор за $22 милиона на General Atomic за ядрен реактор за космическо задвижване

. Агенцията за перспективни проучвателен планове в региона на защитата DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency) разпореди контракт за 22 милиона $ на General Atomics за планиране на дребен нуклеарен реактор за галактическо задвижване, заяви организацията на 9 април.

 

Базираната в Сан Диего, Калифорния General Atomics, беше определена за първата фаза на стратегия, известна като DRACO, редуциране от demonstration rocket for agile cislunar operations (демонстрационна ракета за широкоспектърни цислунарни операции). Проектът цели да показва ядрено-термично задвижване – или потреблението на нуклеарен реактор за нагряване на ракетно гориво за генериране на двигателна сила.

 

Службата за тактически технологии на DARPA през май 2020 година изиска оферти в „ отворено питане от организацията “. Целта е да се тества ядрено-термична задвижваща система в орбита до 2025 година.

 

Използваните през днешния ден галактически задвижващи системи включват електрическо и химическо задвижване, само че за бъдещи проучвания отвън орбитата на Земята е належащо да се търсят и други благоприятни условия, означи DARPA. „ Програмата DRACO има намерение да създаде нова технология за нуклеарно топлинно задвижване. За разлика от задвижващите технологии, които се употребяват през днешния ден, NTP може да реализира висока тяговъоръженост, сходно на химическото задвижване, само че с два до пет пъти по-голям характерен подтик. “

 

Способността да се следи цислунарното пространство (обемът на пространството сред Земята и Луната) ще изисква „ прогрес в задвижващата технология “,заявиха от DARPA.
Програмата DRACO ще се опита да показва ядрено-термична задвижваща система в орбита. Ядрен реактор ще загрява задвижващ сътрудник до рискови температури, преди същият да бъде изтърван през дюза, с цел да създаде двигателна сила.

Кристина Бек, вицепрезидент по нуклеарни материали и технологии в General Atomics Electromagnetic Systems, съобщи, че ядрено-термичното задвижване е „ скок напред в съпоставяне стандартните задвижващи технологии и ще разреши на галактическите кораби да изминават големи дистанции бързо “.

 

“Космическите кораби, притежаващи сходна експедитивност и еластичност са от решаващо значение за поддържане на контрола в цислунарното пространство и ще спомогнат за доста понижаване на времето за пренос в този просторен район ”, сподели Бек в изказване пред SpaceNews.

За пилотируеми проучвателен задачи, като тази до Марс, съобщи Бек, “ядреното задвижване ще разреши по-голяма еластичност в избора на стартови прозорци и ще разреши по-дълъг престой на самата планета. ”

 

NASA е пионер в проучванията в региона на ядрено-термичното задвижване през 60-те години с прогнамата NERVA, само че през 70те целите се сменят и програмата е прекъсната.

 

Според коментар от НАСА: “Отново отчитаме, че ядрено-термичното задвижване е жизнеспособна и мощна алтернатива за проучване на Марс и други дестинации. ”

 

В спонсорирано от НАСА проучване на the National Academies, излязло този февруари се споделя, че ядрено-термичните и нуклеарните електрически задвижвания могат да понижат времето за пътешестване на експедициите до Марс, само че би трябвало да преодолеят обилни механически трудности.

 

Източници:
Спейснюз 1, 2, НАСА

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР